ד"ר חזי יוסף חינוך ופסיכותרפיה
CBT פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית
חרדת בחינות
רינת, אמא של שלומי, התקשרה אליי ונשמעה מודאגת ומבוהלת. שלומי מסרב ללכת לבית הספר בימים שבהם מתקיים מבחן. הוא בוכה, שואג, מתפרע בבית וממש מתפרק. גם הלילות קשים לו לאחרונה יותר ויותר. התפקוד הלימודי שלו בנסיגה והאווירה בבית הולכת ונעשית קשה ולא נעימה. רינת סיפרה לי בשיחה הטלפונית שדיברה עם המורה, עם חברים ועם יועצת בית הספר. הם המליצו לי על CBT. תוכל להסביר לי מה זה?
הסברתי לה ש CBT הינה גישה טיפולית קיצרת מועד המתמקדת במצבים התנהגותיים ומחשבתיים, המכוונים לשיפור איכות החיים והביצועים של המטופל.
שלומי הגיע אליי, ובסופו של תהליך קצר, שבו הוא שיתף פעולה וגילה מוטיבציה רבה, הוא למד להתמודד בהצלחה עם חרדת הבחינות שלו. הכלים שרכש מסייעים לו כמובן להתמודד גם בתחומי קושי אחרים.
חרדה חברתית
הילה, צעירה בת 28 התיישבה מולי. קל היה לזהות את מצב הרוח הירוד שלה. בתום פגישתנו הראשונה ניכר היה שהיא מבינה את מצבה. הילה עסוקה בצרכים של אחרים. "אני מרגישה כל הזמן צורך לרצות את הסובבים אותי ודוחה את מה שחשוב לי. קשה לי עם זה. החלטתי להתמודד". במקרים רבים הצורך לרצות מקורו בחרדה החברתית. מדובר בפחד להכעיס או לאכזב אנשים שלא ירצו אחר כך את חברתי. CBT הוכח ככלי יעיל להתמודדות ולהצלחה במצבים אלו ובמצבים דומים.
נועה, נערה בת 16 הגיעה עם סימפטומים של חרדה חברתית. היא דיווחה על הקושי להסתכל בעיני האנשים שאיתם היא מדברת, על הקושי להצטרף לשיחה עם חברותיה לכיתה ועל ההימנעות שלה מלצאת לטיולים השנתיים שהיא כה משתוקקת אליהם. היא לא מארחת חברות ובוודאי שאינה מתארחת. נשמע לכם מוכר? החרדה מכונה בספרות המקצועית "השפעת של הפסיכולוגיה" נפוצה מאוד ממש כמו השפעת.
פונים, מתמודדים ומתגברים.